Hoe onderhoud ik mijn garagedeur?

De deuren die wij verkopen zijn onderhoudsvriendelijk. Punten van aandacht zijn;

 • Het smeren/oliën van de tussen- en zijscharnieren en de asjes van de looprollen.
 • Het controleren van de veerspanning. Ook als de deur elektrisch bediend is dient u dit te controleren. Als de deur voor u zwaar loopt, dan heeft de motor het ook zwaar. Verleng de levensduur van uw garagedeur aandrijving en controleer regelmatig hoe de deur loopt.
 • Het schoonhouden van de geleiderails. Hoe schoner de rails is hoe beter de deur er doorheen loopt. Houdt de rails dus vrij van vet, stof, gruis en andere onregelmatigheden.
 • Het schoonmaken van de buitenzijde van de deur zoals vermeld bij Waarmee kan ik mijn deur schoonmaken?

De professionele smeermiddelen en schoonmaakmiddelen die onze monteurs gebruiken om uw deur te onderhouden zijn ook verkrijgbaar via onze webshop.

Tevens bestaat de mogelijkheid tot het afsluiten van een onderhoudscontract. Wilt u er van verzekerd zijn dat uw garagedeur altijd in topconditie is, vraag dan vrijblijvend een onderhoudscontract aan. Wij komen dan desgewenst 1x per jaar of 1x per 2 jaar langs en kijken de deur volledig na. Onder het onderhoudscontract vallen onder andere het smeren/oliën van bovengenoemde punten. Het controleren van de veerspanning en afstelling en een 24 uurs service tegen een scherp tarief.

Waarmee kan ik mijn deur schoonmaken?

Wij adviseren om de garagedeur dezelfde behandeling te geven als bijvoorbeeld een auto. U kunt de deur het beste schoonmaken met een niet agressief reinigingsmiddel. De deur afspoelen en met een zachte, vochtige doek het reinigingsmiddel aanbrengen, hierna de deur weer afspoelen. Eventueel is de deur ook in de autowas te zetten, dit beschermt de kleur en zorgt er voor dat het vuil er zo afgespoeld kan worden. Voor speciale niet-agressieve reinigingsmiddelen kunt u een kijkje nemen in onze webshop. Het gebruik van schuursponsen raden wij ten sterkste af! Dit geeft duidelijke, lelijke krassen. Mocht u op zoek zijn naar een goede aanbrenger voor reinigingsmiddelen dan is de Nano-spons een aanrader. Deze vind u in onze webshop.

Kan ik mijn garagedeur zelf verven?

Ja dit is heel goed mogelijk.

Elke garagedeur is voorzien van een verf laag, dit kan een grondlaag zijn maar ook een afwerklaag. Mocht uw garagedeur nog nooit geschilderd zijn dan staat deze naar alle waarschijnlijkheid nog in de grondlaag. Voor de juiste kwaliteit verf en grondlak kunt u uw lokale verfspecialist raadplegen.

De makkelijkste methode voor het aanbrengen van een verflaag op de deur is tijdens een opgaande beweging.

 • U begint met een gesloten deur. Zet de deur zover omhoog dat het bovenste paneel schuin achterover komt te staan en het afdichtrubber van het paneel er onder volledig in zicht komt.
 • Verwijder het afdichtrubber (goed onthouden hoe deze zat aangezien het rubber maar op 1 manier past) en schuur het toppaneel licht op. Herhaal deze handeling totdat de deur volledig open staat.
 • Doe de deur weer dicht en zet vervolgens de deur weer zo ver open dat het toppaneel achter over staat. Let op! Deurblad goed reinigen en ontvetten tussen het schuren en het aanbrengen van de verf.
 • Breng de verf aan op het toppaneel.
 • Zet vervolgens de deur een paneel hoger. Het toppaneel ligt nu vrijwel horizontaal. Breng verf aan op het tweede paneel en zet de deur een paneel hoger. Herhaal deze handeling totdat de deur volledig open staat.
 • Wacht tot de verf droog is of klaar is voor de volgende laag, afhankelijk van dekkingsgraad en wat u wenst.
 • Als de verf droog is en u tevreden bent over het resultaat doet u de deur paneel voor paneel open en plaatst u terwijl u dit doet de afdichtrubbers terug. Let er op dat het afdichtrubber op de goede manier terug geplaatst word.

*B&GS is niet aansprakelijk voor naderhand afbladeren van verf of andere moeilijkheden naar aanleiding van het door de klant zelf oververven van een deur. Voor gedegen verf advies dient u een lokale schilder of verfspeciaalzaak te raadplegen.

Mijn handbediende garagedeur wil slecht open en valt hard dicht, wat kan ik hier aan doen?

Vaak is de oorzaak hiervan een te lage veerspanning. Een garagedeur word in balans gehouden door middel van torsie- of trekveren. Na verloop van tijd verliezen deze hun spanning en moeten ze dus weer op spanning gebracht worden.

Het is een redelijk eenvoudig klusje, echter niet één zonder gevaar. Er staat immers hoge spanning op de veren. Het is dan ook verstandig om het spannen door een vakman te laten doen. Het spannen van de veren kost niet veel tijd en gecombineerd met een onderhoudsbeurt zorgt het er voor dat uw garagedeur de eerste jaren weer goed loopt.

Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgaaf.

Hoe kan ik mijn handzender aanleren aan de aandrijving?

Om de radiocode van de handzender aan de aandrijving te kunnen aanleren, moet hij in de aanleermodus worden gezet. Daarna moet u de gewenste toets op de handzender ingedrukt houden tot de aandrijving het aanleren door een indicatie bevestigt.

Tijdens het aanleren moet u de handzender niet te ver verwijdert houden van de aandrijving. Tijdens dit proces is het ook verstandig om mobiele telefoons, en/of andere draadloze apparatuur die kan storen, buiten een straal van 2 meter van de aandrijving te houden.

Afhankelijk van het merk en het type aandrijving varieert het openen van de aanleermodus. Het beste kunt u in uw bedieningshandleiding het hoofdstuk “Aanleren van radiocodes / handzendertoetsen” opzoeken en bestuderen. Mocht u er niet uit komen neem dan contact op met ons.

Aanleer procedures HÖRMANN garagedeuraandrijvingen:
Procedure voor de ProMatic (type 2)

promatic-type2-FAQ

Procedure voor de SupraMatic (type 2)

supramatic-type2-FAQ

Hoe kan ik zien of mijn aandrijving een geïntegreerde radio-ontvanger heeft?

Bij HÖRMANN aandrijvingen;

Het serienummer van de aandrijving (te vinden op het typeplaatje) geeft aan, of een radio?ontvanger in de aandrijving is geïntegreerd. Een radio?ontvanger is ingebouwd als de 2de letter achter het serienummer een “l” is.

hormann-radio-ontvanger-FAQ

Voor andere merken aandrijvingen raadplaag uw handleiding of neem contact met ons op.

Bij het indrukken van een handzendertoets loopt de motor van de aandrijving, maar de deur/hek beweegt niet.

De oorzaak van dit probleem is meestal dat de noodontgrendeling van de aandrijving is geactiveerd. Daardoor staat de deur/het hek op handmatige bediening. Om de aandrijving de deur/het hek weer te laten meenemen, koppelt u de aandrijving volgens uw bedieningshandleiding terug aan de deur/hek (zie onderstaande voorbeelden).

Voor garagedeuraandrijvingen van het merk HÖRMANN;

hormann-deur-beweegt-niet-FAQ

Voor hekaandrijvingen HÖRMANN LineaMatic en HÖRMANN RotaMatic;

hormann-hekwerk-beweegt-niet-FAQ

 

hormann-hekwerk-beweegt-niet-FAQ-2

Mocht hiermee uw probleem niet verholpen zijn meld dan uw storing.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Mijn elektrisch bediende deur gaat wel open maar bij het sluiten gaat hij weer omhoog.
 • Controleer de loopweg van de deur. Staat er iets in de opening, bijvoorbeeld een doos?
 • Zijn de railsen vrij van obstakels?
 • Zet de deur op handbediening en controleer of de deur makkelijk met de hand te sluiten is.
 • Ja? Koppel de deur weer in (zie bovenstaande onderwerp) en leer de loopweg opnieuw aan.
 • Nee? Controleer de railsen en het deurblad op vervormingen. Mogelijk is er schade aan de deur waardoor deze stroef loopt. Indien dit het geval is raden wij u aan om contact met ons op te nemen.

Mocht hiermee uw probleem niet verholpen zijn meld dan uw storing.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Hoe groot is het bereik van de handzender?

De plek waar de aandrijving gemonteerd is heeft veel invloed op het ontvangst van de radiosignalen en daarom ook op het bereik van de handzender. Als tussen de zender en de ontvanger zich bijvoorbeeld muren, wanden, garagedeuren, autocarrosserie of plafonds bevinden, dan heeft dit een negatieve invloed op het bereik. Zelfs in de nabijheid geplaatste verlichting kan het bereik van de handzender verminderen. De mate waarin het verminderde bereik optreedt hangt samen met een aantal factoren namelijk de dikte, de staat of kwaliteit, en de dichtheid van de materialen die zich tussen de zender en ontvanger bevinden.

bereik-handzender-FAQ

Het uiteindelijke bereik is afhankelijk van het totaal van de verzwakkingen van het radiosignaal van de handzender naar de ontvanger in de aandrijving, bij het doordringen van de hierboven genoemde obstakels. Het werkelijke bereik van een handzender kan daardoor alleen worden geschat of in de praktijk worden getest.

Let op! Mocht het bereik van uw handzender afnemen, vervang dan de batterij.

Ik heb een onderdeel van mijn deur kapot, wat nu?

Een onderdeel is vrijwel altijd terug te vinden. Stuur ons een email met de onderstaande gegevens en wij kijken voor u of het onderdeel leverbaar is.

 • Merk en type van de deur. Dit is vaak te vinden op een zilverkleurige sticker of aluminium plaatje aan de binnenzijde van de deur.
 • Auftrag/Productie nummer. Aan de hand van dit nummer kunnen we veel te weten komen over een deur en makkelijk de juiste onderdelen er bij zoeken.
 • Bouwjaar van uw deur. Uitvoeringen, modellen en onderdelen veranderen door de jaren, met het juiste bouwjaar zijn we zekerder van een passend onderdeel of een goed alternatief.
 • Het onderdeel nummer. Sommige fabrikanten geven hun onderdelen nummers mee, hierdoor zijn ze makkelijker te traceren. Mocht het onderdeel kwijt zijn kijk dan of er eenzelfde, nog functionerend onderdeel aan de deur zit. Bijvoorbeeld, mocht u een werkend onderdeel links vinden en het kapotte/missende onderdeel behoort rechts te zitten, vermeld dan dat het nummer van het linker onderdeel is en dat u graag de rechter versie wilt ontvangen. Eventueel kunt u enkele foto’s bijvoegen ter verduidelijking.
 • Mocht u geen onderdeel nummer kunnen vinden, beschrijf dan de locatie van het onderdeel en zijn functie of als het mogelijk is, maak 1 of meerdere foto’s en voeg deze toe aan de email.